Pacifik, Atlantik či Stredozemné more sú domovom rýb, ktoré sú síce tučné, ale aj tak výnimočne prínosné pre zdravie. Veľa sa hovorí o makrelách a ich schopnosti bojovať proti rakovine. Ocení ich aj srdce a mozog, pretože zlepšujú pamäť a funkcie nervovej sústavy. Čo o nich ešte neviete?
Maccarello či lacento (aj s týmito názvami sa môžete pri makrelách stretnúť) sú ryby vhodné pre pravidelnú konzumáciu kvôli početným zdravotným výhodám. Používajú sa v receptoch ako náhrada lososa alebo tuniaka (chutná je aj ich kombinácia) a dodávajú telu mnoho výživných látok.
Živiny, ktoré prospejú každému
Makrely sú pomerne kalorické. V 100 gramoch je približne 205 kalórií a 13,9 g tuku (z toho 3,2 gramu predstavujú nasýtené tuky), cholesterol je na úrovni 70 mg. Napriek týmto skutočnostiam sú makrely odborníkmi odporúčané pre kvantum prospešných živín – vitamínov A, C, D, E, K a skupiny B, omega-3 (2670 mg) a omega-6 (219 mg) nenasýtených mastných kyselín, bielkovín (18,6 g), vápnika (12 mg), magnézia (76 mg), fosforu (217 mg), draslíka (314 mg), zinku, medi a selénu.
Skvelé omega-3 mastné kyseliny
Celý rad látok podporuje imunitný systém, ktorý chráni človeka pred rozličnými ochoreniami. Omega-3 mastné kyseliny sú bojovníkmi proti rakovine prsníka, prostaty a hrubého čreva. Bohaté zastúpenie omega-3 mastných kyselín prospieva pamäti a podporuje činnosť nervovej sústavy. Dokonca sú prevenciou voči depresii a demencii vo vyššom veku. Pravidelnou konzumáciou môžete predísť aj vzniku Alzheimerovej choroby. Živiny v nej obsiahnuté sú nápomocné i pri migrénach, artritíde a artróze. Okrem toho makrely obsahujú vitamín B12 a selén, ktoré podľa vedeckých výskumov môžu byť prospešné pri liečbe rakoviny.
Rybami proti kardiovaskulárnym chorobám
Kardiovaskulárne choroby patria na popredné priečky štatistík v príčinách úmrtia na celom svete. Platí to aj pre Slovensko, kde ročne viac ako 55 percent ľudí zomiera na srdcovo-cievne ochorenia. Príčina? Nezdravý životný štýl – nevhodná strava, nedostatok pohybu a stres. Predchádzať predčasnému úmrtiu je možné aj konzumáciou rýb, v tomto prípade makrel. Esenciálne mastné kyseliny zlepšujú krvný obeh, znižujú krvný tlak a udržujú cholesterol na uzde. Ak chcete predísť srdcovému infarktu či ischemickej chorobe srdca, konzumujte dve porcie tučných rýb týždenne.
Pozor na stopové množstvá ortuti
Kvôli obsahu ortuti sa konzumácia makrel neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, pretože je riziková aj pre matku, ale najmä jej dieťa. V ranných fázach tehotenstva môže poškodiť nervovú sústavu dieťaťa. Za nebezpečné z tohto hľadiska sú považované kráľovské makrely a makrely z oblasti Mexického zálivu. Vyhnite sa aj konzumácii konzervovaných, sušených, či inak priemyselne spracovaných rýb.
Tip na chutnú večeru: Zeleninový šalát s tuniakom a makrelou
Suroviny: paprika, cherry rajčiny, olivy, olivový olej, hlávkový šalát, rukola, ľadový šalát, filety z tuniaka, filety z makrely, soľ, korenie, balsamico ocot, citrón
Postup: Na tanier esteticky naukladáme hlávkový, ľadový šalát a rukolu. Na ne navrstvíme polovičky cherry rajčín, na jemno nakrájanú papriku a olivy. Medzitým ugrilujeme tuniaka a makrelu, ktoré sme predtým pokvapkali citrónom a poukladáme na pripravený tanier. Všetko zalejeme dressingom, ktorý pozostáva z olivového oleja, balsamicového octu, soli, korenia a trochy vody.