Sleď obyčajný
Sleď – alebo aj haring
Slovensky: Sleď obyčajný
Česky: Sleď obecný
Latinsky: Clupea harengus
Popis
Všimli ste si niekedy v obchode konzervu sleďov v paradajkovej omáčke? Alebo slede vo vlastnej šťave? Či slede v sladkokyslom náleve? A ochutnali ste ich niekedy? Sleď je totižto veľmi zdravá ryba. Je síce pravda, že ak je v slanom náleve, obsahuje veľa zbytočnej soli. Tej sa však môžeme zbaviť tak, že rybu namočíme do vody alebo do mlieka. Sleď sám o sebe má však veľmi dobré účinky aj na zdravie.
Vedeli ste dokonca, že túto morskú rybu poznali už v stredoveku, a že bola obľúbenou pochutinou počas obdobia pôstu?
Charakteristika a využitie sleďa
Slede sa využívajú na rôzne jedlá a dajú sa spracovať rôznymi spôsobmi. Naozaj si pri nich príde na svoje asi každý gurmán. Okrem toho, že sa hodia na smaženie, marinovanie, či grilovanie, majú aj zaujímavejšie spôsoby prípravy. Napríklad surové slede bez vyvinutých ikier či mliečia sa dávajú do slaného nálevu, do ktorého môžu byť pridané napríklad ocot, víno alebo bylinky. Dospelé slede s vyvinutými ikrami a mliečím sa údia, alebo robia na slano. Slede zbavené kostí sa najčastejšie predávajú ako zavináče alebo sa marinujú.
Sleď obyčajný
Táto morská ryba sa nachádza v Atlantickom a Tichom oceáne. Schopnosťou týchto rýb je to, že sa zbiehajú v húfoch, v ktorých sa združujú až 4 miliardy sleďov. Zväčša sa nachádzajú na morskom dne, ku hladine sa približujú až v noci. Sleď patrí do čeľade sleďovitých a je aj najväčším zástupcom tejto skupiny. Jeho dĺžka sa môže pohybovať až okolo 45 centimetrov, no najčastejšie sa stretávame v obchodoch s približnou dĺžkou 30 centimetrov. Táto ryba má úzke telo, na konci ktorého sa nachádza plutva. Má tiež krátku chrbtovú plutvu. Farba sleďa je tmavomodrá na chrbte, ktorá sa pomaličky smerom ku bokom mení na svetlejšiu a pod vodou sa môže odrážať rôznymi odleskmi. Dožíva sa až približne 25 rokov, ak sa teda nestane potravou nejakej väčšej ryby. V mori na neho číha nebezpečenstvo takmer na každom kroku.
No a čo sa týka jeho chuti a kedy je najlepšie ho loviť, tak zväčša sa loví v čase trenia, a to nastáva od marca do konca apríla. Vtedy je sleď dostatočne tučný a jeho mäso je chuťovo delikátne.
Nutričné hodnoty
100 gramov surového sleďa z Atlantiku obsahuje:
- 158 kcal
- 72 g vody
- 18 g bielkovín
- 9 g tuku
- 60 mg cholesterolu
Minerály:
- 57 mg vápnika
- 1,10 mg železa
- 32 mg magnézia
- 236 mg fosforu
- 327 mg draslíka
- 90 mg sodíka
- 1 mg zinku
Vitamíny:
- 3,21 mg vitamínu B3
- 10 µg kyseliny listovej
- 13,7 µg vitamínu B12
- 93 IU vitamínu A
- 167 IU vitamínu D
- 1,07 mg vitamínu E
100 gramov surového sleďa z Pacifiku obsahuje:
- 195 kcal
- 71,50 g vody
- 16,4 g bielkoviny
- 13,88 g tuku
- 77 mg cholesterolu
Minerály:
- 83 mg vápnika
- 1,12 mg železa
- 32 mg horčíka
- 228 mg fosforu
- 423 mg draslíka
- 74 mg sodíka
Vitamíny:
- 2,20 mg vitamínu B3
- 5 µg kyseliny listovej
- 10 µg vitamínu B12
- 106 IU vitamínu A
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Je teda vidieť, že sú rozdiely v nutričných hodnotách medzi sleďom z Atlantického oceánu a sleďom z Tichého oceánu.
Účinky na zdravie
Je známe, že rybu by sme mali mať na tanieri aspoň dvakrát do týždňa. Ryby sú pre naše zdravie veľmi vhodné, pretože neobsahujú veľa tuku, ale zároveň obsahujú mnoho prospešných minerálnych látok a bielkovín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Tak napríklad:
- omega 3 a 6 kyseliny nachádzajúce sa v tejto rybe majú hneď viacero využití pre organizmus. Regulujú napríklad hladinu krvného tlaku. Tiež podporujú mozgovú činnosť, zlepšujú prácu nervovej sústavy a jednoducho blahodárne pôsobia na mozog a nervy. Okrem iného tieto kyseliny tiež dopomáhajú k tomu, že urýchľujú hojenie rán.
- vitamíny A, D a E zas prispievajú k zlepšeniu pokožky, dokonca obmedzujú vznik vrások, zlepšujú zrak. Prospievajú aj kostiam, posilňujú ich a zabraňujú tiež vzniku arterosklerózy.
- draslík, ktorý sleď taktiež obsahuje, napríklad dokáže zbaviť organizmus nadbytočnej vody. Preto sa táto ryba odporúča napríklad u ľudí, ktorí majú problémy so zavodnením končatín a pod.
- a v neposlednom rade napríklad zinok prospieva srdcu.
- a meď pôsobí antibakteriálne a udržiava organizmus v zásadito – kyslej rovnováhe.
Zaujímavosť
Sleď má veľmi veľa malých kostí, ktoré ide len ťažko odstrániť, preto sa pri jeho konzumácii určite pripravte na to, že si pochutíte aj na nich. Môže sa však stať, že o nich ani nebudete tušiť