Treska obyčajná
Slovensky: Treska obyčajná
Česky: Treska obecná
Latinsky: Gadus morhua
Treska – poklad nórskych vôd
Treska patrí medzi hospodársky najvýznamnejšie ryby.
Po celom svete sa táto ryba radí medzi najobľúbenejšie ryby kvôli svojej chuti. Jej mäso je veľmi chutné a jemné. Treska obyčajná sa nachádza v chladných vodách Atlantického oceánu. Táto ryba sa stáva obľúbená, nie len kvôli svojej chuti ale aj kvôli perfektnému a zdravému zloženiu. Tak nezabúdajte,že tresku obyčajnú by sme nemali jedávať len raz do roka, ale bolo by super si ju dávať aspoň raz do týždňa na raňajky alebo obed…
Popis tresky obyčajnej a jej chutného mäska:
Táto ryba sa zväčša nachádza v hĺbke od 30 do 80 metrov. Nakoľko nadmerný rybolov je až priam neúmerný, tresky nedosahujú tejto dĺžky a ani hmotnosti. Dosahujú maximálne hmotnosť približne od 11 kilogramov do 15 kg. Avšak aj tak sa jej veľkosť líši podľa veku a výskytu. Čím ideme viac na sever, tak je treska menšia.
Rozmnožovanie tresky čiže trenie prebieha hlavne v jarných mesiacoch. V tomto období sa teplota vody pohybuje od 4 do 6 stupňov. Zväčša sa rozmnožujú v hĺbke od 100 do 200 metrov. Jedinci musia ísť niekedy aj tisícky kilometrov k miestu trenia. Na tomto mieste samice vypustia niekoľko miliónov ikier. Tieto ikry sú vo veľkosti okolo 1,5 milimetrov. Z oplodnených vajíčok sa od dvoch do štyroch týždňov vyliahnu mladé rybky následne žijú pri dne. Behom 2 až 4 rokov sa treska dostáva do pohlavnej dospelosti. Tresky sú známe tým, že žijú v oddelenej populácií.
Pôvod tresky obyčajnej:
Je to morská ryba, ktorá patrí do čeľade treskovitých. Táto ryba môže dorastať do veľkosti až 2 metrov. Jej hmotnosť zväčša nepresahuje 90 kilogramov. Táto ryba patrí medzi silné a mohutné ryby. Tieto ryby sa nachádzajú v hájoch a v oblastiach nad pevninským šelfom.
Táto ryba sa nachádza v chladných vodách mierneho pásma. Nachádza sa hlavne v oblastiach Atlantického oceánu.
Charakteristika a význam pre zdravie:
Charakteristickým črtom tresky je dlhý fúz, ktorý sa nachádza na spodnej čelusti tresky. Čeľusť tresky je vybavená zúbkami. Jej telo je pokryté predĺženými šupinami a jej farba je rôznorodá, pretože sa vekom obmieňa. Kým je ryba mladá má načervenané až priam škvrnité hnedé dobre viditeľnú bielu čiaru.
Ich chovanie je zaujímavé nakoľko samci tresky vydávajú zvyky. Tieto zvuky môžeme prirovnať ako krochkanie prasiatka.
Treska je veľmi významná pre zdravie vďaka svojmu zloženiu, keďže je treska veľmi bohatá na tryptofán a serotín. Serotín je látka, ktorá spôsobuje šťastie (je to hormón šťastia). Ak však chcete schudnúť určite sa obráťte na tento druh ryby pretože má nízko kalorickú hodnotu a je veľmi bohatá na Omega 3 mastné kyseliny.
Treska a jej nutričné hodnoty:
Tieto hodnoty sú prepočítané na 100g a ako si môžeme všimnúť v tejto rybe sa nachádza veľké množstvo prospešných látok, pre život človeka.
- Voda 81,22 g
- Energy 82 kcal
- 17,81 g Protein
- Celková hladinu lipidov (tukov), 0,67 g
- Vápnik, Ca mg 16
- Železo, Fe mg 12,38
- Horčík, Mg 32 mg
- Fosfor P 203 mg
- Draslík, K 413 mg
- Sodík, 54 mg Na
- Zinok Zn mg 12:45
- Vitamín C, kyselinu askorbovú celkom 1,0 mg
- Tiamín 0,076 mg
- Riboflavín 0065 mg
- Niacín 2,063 mg
- Vitamín B6 0,245 mg
- Kyselina listová, DFE 7 mg
- Vitamín B12 mcg 0,91
- Vitamínu A, 12 mcg RAE
- Vitamín E (alfa-tokoferol), 0,64 mg
- Vitamín D (D2-D3) 0,9 mg
- Vitamín K (fylochinón), 0,1 mg
Mastné kyseliny, nasýtené celkom 0,131 g
Mastných kyselín, mono celkom 0,094 g
Mastné kyseliny, celkom 0,231 g polynenasýtené
Cholesterol 43 mg
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Chov?? je to možné?
Treska sa zo začiatku života živí planktónom. Pozdejšie sa však stáva dravou rybou a začína sa živiť mnohoštetincami, mäkkýšmi a inými menšími druhmi rýb.
Recept:
- U nás treska ako ryba je zväčša niečím výnimočným, nakoľko sa táto ryba u nás nenachádza, málokto ju pozná, prípadne málokto si ju kúpi, pretože ani sám nevie ako by si ju pripravil. Tu Vám ponúkam najlepší recept na svete, ktorý určite vyskúšajte.
Recept č. 1: Treska v syrovom cestíčku:
Potrebujeme:
- 4 veľké filety z tresky
- 4 strúčky cesnaku
- 4 polievkové lyžice syru (mäkký syr)
- 3 citróny
- Olivový olej
- 120 g nastrúhaného tvrdého syra
- 4 polievkové lyžice strúhanky
- Čerstvá petržlenová vňať
- Čierne korenie mleté
- Soľ
Postup:
Najprv rúru predhrejeme na 200 °C a plech vymastíme najideálnejšie olejom ale ak nemáte olej môže byť aj bravčová masť. Vezmeme rybie mäso opláchneme ho a pokvapkáme citrónovou šťavou. Následne rybu osolíme a dáme na ňu čierne korenie. Vezmeme omastený plech a položíme naň rybu. Vezmeme si stredne veľkú misku, v ktorej rozmiešame 2 lyžice olivového oleja, strúhanku, mäkký syr, nadrobno pokrájaný cesnak (ideálnejšie by bolo keby bol pretlačený), pridáme umytú a postrúhanú kôru citróna a následne pridáme aj šťavu z týchto dvoch citrónov. Podľa chuti už dokoreníme a osolíme, a dôkladne premiešame. Toto syrové cesto rovnomerne nanesieme na filety a pečieme približne 12-15 minút. Pečieme do vtedy až kým cestíčko nie je urobené do zlatista. Hotové mäso naložíme na tanier a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s opečenou bagetkou alebo zemiakmi prípadne zeleninovým šalátom. Prajem dobrú chuť.